ZENNER Vállalati Történelem

1903 óta a "Minden, ami számít"-ért vagyunk szakértők

Képek a vállalati története ZENNER

1903 - A ZENNER vállalat megalapítása

Karl Adolf Zenner Snr. lerakta a mai napon működő cég, a ZENNER International alapkövét, 1903-ban egy vízmérő marketing vállalkozás létrehozásával. Abban az időben a folyó víz az emberek többsége számára elérhetetlen luxus volt és legtöbb háztartás a nyilvános kutakból tudta ivóvíz szükségletét biztosítani. Annak érdekében, hogy egész régió számára garantálni lehessen a vízellátást, díjakat kellett kivetni, amelyek egyéni számításon alapultak és a vízfogyasztás alapján kerültek számlázásra, így hozták létre a pénzügyi alapot.


1924 - A Vállalat első saját gyártású vízmérője lejött a gyártószalagról.

1924-ben a Karl Adolf Zenner Water Meter Factory megkezdte a saját vízmérők gyártását


1930 - folytatódott a ZENNER folyamatos növekedése
A ZENNER által 1924-től gyártott vízmérők gyorsan népszerűvé váltak a piacon, köszönhetően azok kiváló minőségének és megbízható kivitelezésének. 

1946 - Egy innováció: neve műanyag
Közvetlenül a 2. világháború utáni évben - amikor a vállalat vezetését átvette az alapító fia, Karl Adolf Zenner Jnr. - pótolhatatlan nyersanyaghiány volt. A ZENNER is elvesztette legfontosabb beszállítóit Németországban. A műanyag alapanyag tűnt a megfelelő megoldásnak, amely minőség és költség szempontjából is elfogadható volt. Tehát műanyag alapanyag alkalmazásának ötlete a vízmérők alkatrészeihez a ZENNER nevéhez kötődik. Habár a vevők először kritikusan fogadták a műanyag alkatrészekből készült termékeket, az új vízmérő gyorsan elfogadottá vált. A ZENNER életében a piaci verseny kiéleződött a következő időszakban. Közvetlenül a 2. világháború utáni évben - amikor a vállalat vezetését átvette az alapító fia, Karl Adolf Zenner Jnr. - pótolhatatlan nyersanyaghiány volt. A ZENNER is elvesztette legfontosabb beszállítóit Németországban. A műanyag alapanyag tűnt a megfelelő megoldásnak, amely minőség és költség szempontjából is elfogadható volt. Tehát műanyag alapanyag alkalmazásának ötlete a vízmérők alkatrészeihez a ZENNER nevéhez kötődik. Habár a vevők először kritikusan fogadták a műanyag alkatrészekből készült termékeket, az új vízmérő gyorsan elfogadottá vált. A ZENNER életében a piaci verseny kiéleződött a következő időszakban.

1987 - ZENNER nemzetközivé válik

A cég nemzetközivé válása 1987-ben kezdődött Dr. Peter Zenner kezdeményezésére, aki 1980-ban átvette a vállalat irányítását. Az első leányvállalatok Franciaországban és Olaszországban alakultak, melyek ma is működnek, Limoges-ben Compteurs Zenner néven, és Bologna közelében ZENNER SRL Società Unipersonale néven.


1990 - a német újraegyesítés és a vállalkozás bővítése

A leomlott berlini fal, a német újraegyesítés, és az összeomlott keleti blokk új piacokat kínált a vállalkozásnak. Hatalmas lehetőség várta azokat, akik a szükséges úttörő szellem birtokában vállalkoztak abban az időben. A ZENNER is megragadta az alkalmat és bővített kelet felé.

Leányvállalatok alakultak Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban a követő években. 1992-ben Spanyolország volt a legnyugatibb pont a ZENNER világtérképén, amelyre viszont Vietnam is feliratkozott még ugyanebben az évben.

1995 - Új termékcsalád: hőmennyiségmérő

1995-ben a ZENNER bővítette termékkínálatát . 71 évvel azután, hogy az első vízóra elhagyta a gyárat, az első hőmennyiségmérő követte. A neve: multidata S1. A hőmennyiségmérő gyártás a vállalat sikeres új termékcsaládjává vált a következő években.


1995 – A ZENNER Kínában

A ZENNER 1995-ben nyitotta meg első kapcsolt vállalatát Kínában, Fuzhou városban . A kínai politikai nyitás után amikor az ország az úgynevezett "puha piacgazdaság bevezetésével egyre inkább megnyílt a kínai piac, több mint 1000 millió ember számára tette elérhetővé a nyugati iparcikkek. Az első években a ZENNER sikeresen képes volt megerősíteni pozícióját, és a következő években további fiókvállalatokat nyitott Pekingben és Sanghajban.


2005 - A ZENNER és Minol egyesülése
A ZENNER csoport és a Minol csoport egyesülésével Leinfelden – Echterdingenben egy konszolidált vállalkozás jött létre, amely egyike annak kevés vállalkozásnak, melyek világszerte képesek biztosítani a teljes körű méréstechnikát és szolgáltatást - a mérőeszközök gyártását, a kiolvasást, a fogyasztási adatokat, egészen a kimutatások és számlák elkészítéséig. A Minol - ZENNER Group több mint 2000 alkalmazottat foglalkoztat szerte a világon. A ZENNER 2007-ben átvette az átfogó marketing szervezet irányítását mindkét csoport számára, 2008-tól pedig a Minol csoport számára valamennyi mérőberendezést biztosítja.

2009 - Innováció: multidata WR3 hőmennyiségmérő elektronika
2009-ben a ZENNER bemutatta a multidata multifunkcionálissá válása óta az egyik leginkább innovatív termékét, a WR3 jelű multidata hőmennyiségmérő elektronikát. Az M-Bus, Z-Bus, vagy RS232 csatlakozási lehetőségekkel az eszköz ideális a távoli kiolvasás megvalósításához. Ezen túlmenően praktikus is, a ház szerszám használata nélkül nyitható. Az eredmény bizonyítja, hogy az innováció a legjobb befektetés: a ZENNER már 2010-ig több mint 100.000 db hőmennyiségmérőt adott el világszerte.

2011 - Folyamatos bővülés Dél-Amerikában
2011-ben a ZENNER International Kolumbusz nyomdokaiba lépett. Ennek alapja egy intenzívebb jelenlétét a dél-amerikai és a latin-amerikai piacon, melyek alapjait már a korábbi években lefektette. A ZENNER-nek már több mint 10 éve létezett egy leányvállalata Brazíliában, azonban a dél-amerikai térkép számunkra addig „fehér” területein is sikeresek lettünk. Kolumbiában, Paraguayban, Bolíviában és más országokban a ZENNER sikeresen értékesített kifejezetten a trópusi körülményekre kifejlesztett mérőeszközöket.

2012 - ZENNER belép a U.S.A. vízmérő piacára
2012. A Zenner csapata várakozással tekint az amerikai piacon az új gyártó üzemének megnyitására. A cég korszerű mérőeszköz gyártó üzeme egész Észak-Amerikában társasházak, kommunális szolgáltatók, és kereskedelmi vállalatok számára gyárt és forgalmaz vízmérőket. Az új gyártóüzem megnyitásával a Zenner Csoport világméretű hálózatának 21. leányvállalata jön létre.

2013 - ZENNER belép a gázmérők piacára
2013. A vízmérők és hőmennyiségmérők és ezek rendszertechnológiája mellett ZENNER most már gázmérőket is kínál. Kezdetben azonban csak az ázsiai régióban. Kína egyik legnagyobb méréstechnika gyártója, a shanghai FATO csoport a partnerünk ezen az új üzleti területen. Már az első évben több mint egy millió gázórát gyárt és forgalmaz az új vállalkozás és a világ gázmérő óra gyártói között az első 5 közé kerül.


2013 - Ultrahangos technológia

Az új, C5 kompakt hőmennyiségmérő világszerte piacra kerül. Az IUF változattal ZENNER az első saját fejlesztésű ultrahangos technológiájú mérőjét dobja piacra.

2014 -  Elindul a füstjelző készülékek gyártása

Elindul a füstjelző készülékek gyártása
ZENNER egy új termékcsaládot indít. A mérési szolgáltatások és az épületgépészeti termékkínálatunk kiegészítésére kifejlesztettük az EASYPROTECT füstjelző készüléket. Megfelel legmagasabb minőségi követelményeknek és hosszú élettartamú, éppen ezért megkapja a Q-Label minőségi jelölést.

2015 - Új vállalatok Mianmarban és Törökországban

A 2015-ös év a globális terjeszkedés jegyében telik. Az első európai vállalatok egyikeként ZENNER saját leányvállalatot alapít Mianmarban az év elején. Nyáron létrejön a Kodsan Minol Termosar közös vállalat Törökországban.